Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Priser og Forbrug
Jakob Holmgaard
24 87 64 56

JHO@dst.dk

Hent som PDF

Andelsboligsalg

Præcisionen for prisudviklingen afhænger dels af den hedoniske regression, som søger at kvalitetskorrigere de solgte andelsboliger for at måle prisudviklingen og dels af de indsamlede data. Udviklingen i vurderingsprincipper i hele datagrundlaget fra 2015 og frem vurderes at være nogenlunde retvisende. Andelsboligsalgsstatistikken er baseret på oplysninger fra andelsboliginfo.dk, som er et register over solgte andelsboliger i Danmark. Der kan være bortfald, hvis ikke alle salg er blevet indberettet eller indberettet for sent til at kunne nå at indgå i beregningsgrundlaget for det seneste kvartal, hvilket reducerer pålideligheden af de foreløbige tal.

Samlet præcision

Andelsboligsalgsstatistikkens evne til præcist at beskrive den sande prisudvikling afhænger dels af de modelantagelser, der ligger til grund for udarbejdelsen og dels af usikkerheden forbundet med datakilderne.

Beregningen af prisudviklingen for andelsboliger sker ved anvendelse af en hedonisk regression, hvor der kun er et begrænset antal oplysninger om den enkelte andelsbolig og den tilhørende andelsboligforening tilgængeligt. Ved denne metode modelleres ejendomsprisen på en andelsbolig som en funktion af bl.a. boligens størrelse, alder og geografiske placering samt foreningsoplysninger om den årlige boligafgift, vurderingsprincip, foreningens alder, om der er optaget lån med renteswap samt lejeandelen. Helt overordnet kan det siges, at den valgte metode kræver, at der er data for en kvalitetsfaktor, for at man kan korrigere for forskelle i faktoren. Der skal samtidig tages hensyn til, at mange andelsboligforeninger gerne vil undgå at skulle indberette for mange detaljerede oplysninger via nøgleoplysningsskemaet på andelsboliginfo.dk.

Tallene for perioden 2015K1 - 2021K2 revideres ikke, da der ikke indsamles mere data for denne periode.

Stikprøveusikkerhed

For perioden 2021K3 og frem er undersøgelsen baseret på registeroplysninger (obligatoriske indberetninger via andelsboliginfo.dk), så her er ingen stikprøveusikkerhed.

For perioden 2015K1 - 2021K2 er der tale om en frivillig stikprøveindsamling, hvor dataindsamlingen er foregået i samarbejde med andelsboligbranchen. Omfanget af stikprøveusikkerhed for denne indsamlingsperiode kendes ikke.

Anden usikkerhed

Visse indberetninger på andelsboliginfo.dk er genindberetninger af et tidligere salg, men hvor dataene er lidt anderledes. Disse dubletter identificeres, og kun salget med de mest retvisende data beholdes. Dubletter bestemmes som to eller flere salg med identiske adresser, hvor salgsdatoerne ligger indenfor 30 dage af hinanden. I alt ekskluderes ca. 0,6% af de indberettede salg som dubletter.

På trods af grundig datavalidering hos Danmarks Statistik, så kan det ikke udelukkes, at der kan være indtastet forkerte oplysninger på andelsboliginfo.dk.

For perioden 2021K3 og frem stammer datagrundlaget fra obligatoriske indberetninger via andelsboliginfo.dk. Det er muligt at ikke salg er blevet indberettet eller indberettes for sent til at kunne nå at indgå i beregningen for det seneste kvartal.

For at sikre kvaliteten, foregår alle beregninger maskinelt i et dedikeret produktionssystem og der foretages løbende forskellige former for validitetskontroller af både inddata og resultater.

Prisindekset for andelsboliger beregnes som et hedonisk prisindeks med anvendelse af rullende tidsdummy-metoden. Den valgte metode antager, at koefficienterne til de forskellige karakteristika er uændret mellem fire på hinanden følgende kvartaler. Når priserne på karakteristika er begrænset til at være uændret, kan den kvalitetsjusterede prisudvikling mellem to perioder opsnappes af en tidsdummy, som er 0 i periode 1 og 1 i periode 2.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Beregningen af prisindeks for andelsboliger kompliceres af, at det er forskellige andelsboliger med forskellige karakteristika som sælges fra kvartal til kvartal (periode til periode), så man kan ikke uden videre sammenligne priserne i to kvartaler (perioder). For at foretage en sammenligning alligevel, er man nødt til at kvalitetskorrigere andelsboligpriserne.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Tal for perioden 2015K1 - 2021K2 er endelige tal og revideres ikke. Tal fra og med 2021K3 og frem revideres løbende efterhånden som data modtages via andelsboliginfo.dk. Så længe der stadig indberettes salgsoplysninger fra tidligere perioder på andelsboliginfo.dk, bliver tal for denne periode ikke betegnet som endelige.