Gå til sidens indhold

Statistisk behandling

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur
Anders Yde Bentsen
40 33 68 81

AYB@dst.dk

Hent som PDF

Kulturvaneundersøgelsen

Kulturvaneundersøgelsen er en stikprøvebaseret spørgeskemaundersøgelse, som foregår enten via webinterview eller via telefoninterview. Der indsamles cirka 4.800 besvarelser per kvartal. Spørgeskemaet er inddelt i en fælles del, som alle besvarer og fire undermoduler, som hver besvares af en fjerdedel af de webinterviewede respondenter. Respondenterne vægtes ved hjælp af baggrundsoplysninger fra Danmarks Statistiks befolkningsregister for at korrigere for bortfald. Data fejlsøges. Et årsdatasæt udarbejdes ved sammenlægningen af data fra de fire kvartaler for det pågældende år.

Kilder

Kulturvaneundersøgelsen udarbejdes på baggrund af stikprøvebaserede spørgeskemaundersøgelser og baggrundsvariable udtrukket af Danmarks Statistiks befolkningsregister. Stikprøven trækkes simpelt tilfældigt hvert kvartal fra Danmarks Statistiks befolkningsregister. Personer uden registreret bopæl i CPR, samt rådhusadresse eller adressebeskyttelse indgår ikke i undersøgelsen. For hvert kvartal udtrækkes 15.100 personer til stikprøven. Denne stikprøve inddeles i fire grupper som hver respondent tildeles til med lige stor sandsynlighed. Grupperne bruges til at fordele respondenterne over fire forskellige versioner af spørgeskemaet.

Spørgeskema for Kulturvaneundersøgelsen 2024

Statistikken om medlemstal for ungdoms- og friluftsorganisationer udarbejdes på baggrund af indberetninger fra følgende organisationer:

  • Det Danske Spejderkorps
  • Frivilligt Drenge- og Pige-Forbund, FDF
  • De grønne pigespejdere
  • KFUM-spejderne i Danmark
  • Danske Baptisters Spejderkorps
  • DUI - LEG og VIRKE
  • Dansk Camping Union
  • Cyklistforbundet
  • Danmarks Naturfredningsforening
  • Danmarks Jægerforbund
  • Det Danske Haveselskab
  • Dansk Vandrelaug
  • Dansk Ornitologisk Forening

Indsamlingshyppighed

Data for Kulturvaneundersøgelsen indsamles kvartalsvis.

Data for medlemstal for ungdoms- og friluftsorganisationer indsamles årligt.

Indsamlingsmetode

Kulturvaneundersøgelsen indsamles af DST Survey i samarbejde med Norstat gennem en kombination af computer-assisted telephone interviews (CATI) og computer-assisted web interviews (CAWI). Indsamlingsmetoden fordelte sig i første kvartal 2024 på 20 pct. CATI og 80 pct. CAWI. Spørgerammen består af et fællesmodul og fire undermoduler. Alle bliver stillet spørgsmålene i fællesmodulet, mens respondenterne der interviewes gennem CAWI fordeles med lige stor sandsynlighed på de fire undermoduler. Respondenter interviewet gennem CATI bliver kun stillet spørgsmålene i fællesmodulet.

Statistikken om medlemstal for ungdoms- og friluftsorganisationer indsamles gennem skriftlige indberetninger indhentet gennem direkte kommunikation med de enkelte ungdoms- og friluftsorganisationer.

Datavalidering

Datavalidering sker hovedsageligt under dataindsamlingen. Besvarelser på spørgsmål tidligere i spørgerammen anvendes til at undlade at stille spørgsmål til respondenter der ville resultere i ikke-konsekvente eller logisk umulige besvarelser. Hvis en respondent fx svarer at de har været i teateret, spørges de ikke ind til årsagerne til at de ikke har været i teateret. Data sammenlignes desuden med resultater fra tidligere dataindsamlinger og større afvigelser undersøges.

Databehandling

Beregning af vægte og opregning til hele befolkningen af resultater er en væsentlig del af databehandlingen. Opregningen har til formål delvist at kompensere for, at der er en systematik i hvilke personer udtrukket i stikprøven der bortfalder, altså ikke besvarer spørgeskemaet. Opregningen fungerer ved at hver respondent tildeles en opregningsvægt, sådan at respondenterne som gruppe ligner populationen på en række baggrundsvariable. Baggrundsvariablene er udtrukket af Danmarks Statistiks personregister og består af køn, hvorvidt man har dansk oprindelse eller ej, alder inddelt i syv grupper, uddannelse inddelt i tre grupper og familieindkomst inddelt i tre grupper.

Der er beregnet fem typer vægte: en for fællesmodulet og en for hver af de fire undermoduler. Jo mere skævt bortfaldet er, jo større variation vil der være i vægtenes størrelse. Hvis man standardiserer vægtene så gennemsnittet på tværs af respondenterne er 1, har vægten for fællesmodulet i første kvartal af 2024 en standardafvigelse på 0,45 og vægtene for undermodulerne standardafvigelser på mellem 0,48 og 0,64.

Data behandles endvidere i form af oprettelse af afledte variable. Eksempelvis beregnes afledte variable, der indikerer, om respondenten har deltaget i hver kulturaktivitet eller ej i løbet af de seneste 12 måneder ud fra variable der spørger ind til hyppigheden af deltagelse i aktiviteten.

Årsdatasæt udarbejdes ved at lægge data for årets fire kvartaler sammen til et samlet datasæt. Nye opregningsvægte dannes ved at dividere kvartalsvægtene med fire.

Korrektion

Ikke relevant for denne statistik.