Indhold
Kontaktinfo
Arbejde og IndkomstCarsten Bo Nielsen
23 74 60 17
Hent som PDF
Statistikken er en kvartalsvis opgørelse af den månedlige langtidsledighed baseret på administrative registre. Personer, som i en periode på op til 28 dage har været ude af bruttoledighed og ikke samtidig har haft mere end 10 timers ordinær lønmodtagerbeskæftigelse i løbet af de 28 dage, er inkluderet i opgørelsen. I oktober 2018 blev der offentliggjort fire nye tabeller i statistikbanken med langtidsledige medlemmer af A-kasser og med ledighedsforløb fra 26 uger (0,5 år) og op til 156 uger (3 år).
Indholdsbeskrivelse
Statistikken opgør antallet af langtidsledige på baggrund af oplysninger om udbetalte ydelser på individniveau. Statistikken om langtidsledighed er en delmængde af den registerbaserede bruttoledighedsstatistik. Det betyder bl.a. at kun personer som står til rådighed for arbejdsmarkedet og modtager enten dagpenge eller kontanthjælp mv. indgår i statistikken.
For at blive grupperet som langtidsledig, skal en person i udgangspunktet været bruttoledig i mindst 52 sammenhængende uger (1 år). Bemærk dog at personer, som i en periode på op til 28 dage har været ude af bruttoledighedsstatistikken, og ikke samtidig har haft mere end 10 timers ordinær lønmodtagerbeskæftigelse i løbet af de 28 dage, er inkluderet i opgørelsen af langtidsledige. Denne definition lægger sig tilnærmelsesvis op ad den definition som International Labour Organization (ILO) har af langtidsledige.
Statistikken opgør langtidsledige i antal personer og i procent af arbejdsstyrken (16-64 år). Statistikken kan fordeles på område, køn og alder.
Som noget nyt, blev der fra oktober 2018 offentliggjort to tabeller med langtidsledige medlemmer af en A-kasse, fordelt på A-kasse, alder og køn. Desuden blev der offentliggjort to tabeller med ledighedsforløb der er kortere eller længere end et år. Det er således muligt at se, hvor mange personer der har været bruttoledige i mindst hhv. 26 uger (0,5 år), 39 uger (0,75 år), 52 uger (1 år), 78 uger (1,5 år), 104 uger (2 år), 130 uger (2,5 år) og 156 uger (3 år).
Grupperinger og klassifikationer
Statistikken over langtidsledige grupperes efter Eurostats geografiske administrative inddeling NUTS (Nomenclature Units Territoriale Statistique). Derudover grupperes statistikken efter A-kasse (samtlige danske A-kasser), alder, køn, varighed (fra 26 til 156 uger) og ydelsestype (dagpenge eller kontanthjælp mv.).
Sektordækning
Ikke relevant for denne statistik.
Begreber og definitioner
Bruttoledig: Den registerbaserede ledighed består af personer der modtager dagpenge, samt personer der modtager kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Disse personer vurderes tilnærmelsesvis at opfylde FN´s internationale arbejdsorganisations (ILO) kriterier for opgørelse af ledighed.
Forsikringsaktive: Medlemmer af en dansk A-kasse eksklusiv personer som modtager efterløn.
Kontanthjælp mv.: Består af ydelserne kontanthjælp, uddannelseshjælp, integrationsydelse, særlig uddannelsesydelse, arbejdsmarkedsydelse og kontantydelse.
Langtidsledig: En langtidsledig person er i udgangspunktet en person, der har været bruttoledig i mindst 52 sammenhængende uger (1 år). Bemærk dog at personer, som i en periode på op til 28 dage har været ude af bruttoledighedsstatistikken, og ikke samtidig har haft mere end 10 timers ordinær lønmodtagerbeskæftigelse i løbet af de 28 dage, er inkluderet i opgørelsen af langtidsledige. FN´s internationale arbejdsorganisation International Labour Organization (ILO) har en officiel definition af langtidsledige, der dækker personer som har været arbejdsløse i et år eller mere.
Ledighedsforløb: Begrebet beskriver alle længder af ledighedsforløb. I denne statistik opgøres ledighedsforløb p.t. med en varighed på mindst hhv. 26 uger (0,5 år), 39 uger (0,75 år), 52 uger (1 år), 78 uger (1,5 år), 104 uger (2 år), 130 uger (2,5 år) og 156 uger (3 år). Ledighedsforløbene beregnes på samme måde som langtidsledigheden på 52 uger. Dvs. at personer, som i en periode på op til 28 dage har været ude af bruttoledighedsstatistikken, og ikke samtidig har haft mere end 10 timers ordinær lønmodtagerbeskæftigelse i løbet af de 28 dage, er inkluderet i opgørelsen af ledighedsforløbene som ledige.
Enheder
Den statistiske enhed er personer.
Population
Populationen er de ledige personer, der på et givet tidspunkt har været ledige i et bestemt tidsrum. Om man på et givet tidspunkt er bruttoledig eller ej afgøres på baggrund af administrative registre. Typisk benyttes betegnelsen langtidsledig om personer, som har været bruttoledige i mindst 52 uger (≈1 år). I indeværende statistik opgøres også personer med kortere og længere ledighedsforløb end et år. Populationen i disse forløb er personer, som har været bruttoledige i mindst hhv. 26, 39, 52, 78, 104, 130 og 156 uger.
Geografisk dækning
Danmark.
Tidsperiode
Statistikken er opgjort for forskellige tidsperioder, afhængig af ledighedsforløb. Nedenfor ses den første opgørelsesmåned for alle varigheder af ledighedsforløb i statistikken:
Varighed | Første opgørelsesmåned |
---|---|
26 uger (0,5 år) | juli 2008 |
39 uger (0,75 år) | oktober 2008 |
52 uger (1 år) | januar 2009 |
78 uger (1,5 år) | juli 2009 |
104 uger (2 år) | januar 2010 |
130 uger (2,5 år) | juli 2010 |
156 uger (3 år) | januar 2011 |
Basisperiode
Ikke relevant for denne statistik.
Måleenhed
Antal personer, Procent og andel af arbejdsstyrken, Procent af ledighedsberørte og Andel af forsikringsaktive
Referencetid
Referencemåneden er altid den sidste måned i referenceperioden, som kan have forskellig længde. Referencemåneden svarer altid til den midterste måned i et kvartal, altså februar, maj, august eller november.
Hyppighed
Statistikken udkommer hvert kvartal i statistikbanken.
Indsamlingshjemmel og EU regulering
Statistikken er udarbejdet på baggrund af registrene Beskæftigelse for lønmodtagere og Offentligt forsørgede, der har indsamlingshjemmel i Lov om Danmarks Statistik § 6.
Der er ingen EU-regulering på området.
Indberetningsbyrde
Statistikken er baseret på administrative registre. Derfor er udarbejdelsen af statistikken ikke forbundet med en indberetningsbyrde.
Øvrige oplysninger
Øvrige oplysninger kan findes på statistikkens Emneside eller ved henvendelse til Danmarks Statistik.