Gå til sidens indhold

Indhold

Kontaktinfo

Nationalregnskab, Klima og Miljø
Michael Zörner
24 41 73 66

MIZ@dst.dk

Hent som PDF

Ressourceregnskab for skov

Ressourceregnskabet for skov er en årlig opgørelse af skovareal og vedmasse i skovene. Regnskabet indeholder beholdningen opgjort primo og ultimo året samt balanceposter, fordelt på regioner. Vedmassen opgøres i fysiske enheder (m3) og monetære enheder (kr.) og offentliggøres med opdeling på løv- og nåletræ, mens skovarealet kun opgøres i fysiske enheder (km2). Regnskabet formidles i Statistikbanken og i tværgående formidling af det grønne nationalregnskab.

Indholdsbeskrivelse

Ressourceregnskabet for skov er en årlig opgørelse af beholdningen af skovareal og vedmasse i skovene. Beholdningen opgøres primo og ultimo året, ligesom regnskabet opgør ændringer i beholdningen. Skovarealet opgøres i kvadratkilometer (fysisk), men endnu ikke i kroner (monetært). Vedmassen opgøres i kubikmeter (fysisk) og i kroner (monetært). Vedmassen fordeles på løvtræ og nåletræ. Både areal og vedmasse er opdelt på regioner. Data stammer primært fra Danmarks nationale skovstatistik, som produceres af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet, men også fra statistikken over hugsten, som produceres i Danmarks Statistik, fra Dansk Skovforening (priser på forskellige typer træ og tømmer) og fra den danske rapportering af skovarealet under Kyoto (LULUCF). Regnskabet formidles i Statistikbanken og i tværgående formidling af det grønne nationalregnskab.

Grupperinger og klassifikationer

Ressourceregnskabet for skov benytter kun få grupperinger:

  • område grupperes efter regioner (Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark, Sjælland, Hovedstaden)
  • vedmassens træart grupperes i løvtræ og nåletræ

Sektordækning

Ikke relevant for denne statistik.

Begreber og definitioner

Skovareal (Kyoto): Det areal som er kortlagt som skov, jf. retningslinjerne for rapportering om arealdække under Kyoto-protokollen. Definitionen af skov er taget fra FAO, FN's fødevare- og landbrugsorganisation. Skov er her defineret som areal større end 0,5 hektar med en minimumsbredde på 20 meter bevokset med træer. Træerne skal have et kronedække på mindst 10 pct. og være mindst 5 meter høje - eller potentielt være i stand til at nå disse værdier.

Vedmasse: Vedmassen er volumen af levende træer, målt fra jorden til toppen, uanset træernes diameter. Større grene er medtaget, men små grene, kviste og blade er ikke medregnet. Vedmassen opgøres i kubikmeter.

Løvtræ: Løvtræer er træarter af tokimbladede planter. Ved af løvtræer adskiller sig fra ved af nåletræer ved at indeholde egentlige kar som vandledende elementer. De vigtigste løvtræer i de danske skove er bøg, eg, ask, ær og birk.

Nåletræ: Nåletræer dækfrøede, koglebærende planter med karplantevæv. Nåletræer i de danske skove er primært rødgran, sitkagran, fyr og ædelgran (bl.a. Nordmannsgran, Nobilis).

Omvurdering: I den økonomiske del af vedmasseregnskabet indeholder posten omvurdering de ændringer i beholdningens størrelse (målt i kr.) som skyldes prisændringer fra et år til det næste.

Enheder

Den statistiske enhed er den enkelte skov.

Population

Al skov i Danmark.

Geografisk dækning

Danmark.

Tidsperiode

1990-

Basisperiode

Ikke relevant for denne statistik.

Måleenhed

Skovarealet opgøres i kvadratkilometer. Vedmassen (træressourcen) opgøres i 1.000 kubikmeter. Værdien af ressourcerne opgøres i mio. kr.

Referencetid

Beholdningen primo året refererer til 1. januar. Beholdningen ultimo året refererer til 31. december. Ændringerne vedrører perioden herimellem, dvs. kalenderåret.

Hyppighed

Årlig.

Indsamlingshjemmel og EU regulering

Data stammer fra andre myndigheder, og der er derfor ingen særskilt dataindsamling til denne statistik. Der er ingen EU-regulering af ressourceregnskabet for skov.

Indberetningsbyrde

Danmarks Statistik indsamler ikke data til denne statistik, der er derfor ingen direkte indberetningsbyrde forbundet med denne statistik.

Øvrige oplysninger

Ressourceregnskabet for skov præsenteres på emnesiden Regnskaber for naturressourcer.