Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Forskning, Teknologi og Kultur
Anne Vibeke Jacobsen
20 14 84 28

avj@dst.dk

Hent som PDF

Små virksomheders aktiviteter

Undersøgelsen er stikprøvebaseret, og derfor forbundet med en usikkerhed i form af tilfældig variation i forhold til branche og virksomhedsstørrelse. Stikprøveusikkerheden er begrænset. Undersøgelsen er obligatorisk at besvare og svarprocenten ligger derfor over 90. Opregningen af besvarelserne fra stikprøve til samlet population korrigerer delvis for manglende besvarelser. Nogle spørgsmål har teknisk karakter og derfor svære at forstå for i virksomheder, der ikke arbejder med teknologi.

Samlet præcision

Den samlede usikkerhed vedrører både stikprøveusikkerhed eller tilfældig fejl samt manglende deltagelse i statistikken og delvise besvarelser, hvor der mangler svar på nogle af skemaets spørgsmål. Begge påvirker kun i begrænset omfang usikkerheden for undersøgelsens resultater.

Stikprøveusikkerhed

Resultaterne er baseret på besvarelser fra 1.548 virksomheder ud af en samlet population på 15.080 virksomheder med 5-9 fuldtidsansatte.

Der foretages stikprøveusikkerhedsberegninger hvert år. Eksempler på variable fra 2024, med estimerede andel virksomheder og tilhørende nedre og øvre grænser ved 95 pct. statistisk sikkerhedsinterval:

  • Andelen af små virksomheder, der har adgang til internettet via en fastnetforbindelse , er estimeret til 94.4 pct. Standardfejlen er 0,55 pct. Det betyder, at den faktiske værdi med 95 pct. sandsynlighed ligger mellem 93.3 pct. og 95.5 pct.
  • Andelen af ansatte i små virksomheder, der til arbejdsbrug har adgang til computer med internetadgang udgør 73.0 pct. Standardfejlen er på 0.83 pct. Det medfører, at den faktiske værdi med 95 pct sandsynlighed ligger mellem 71.4 pct og 74.7 pct.

Usikkerhedsberegningerne deles efter behov og ved henvendelse til statistikkens kontaktperson.

Anden usikkerhed

De væsentligste årsager til anden usikkerhed er, at populationen ikke helt kan fanges, eller dækker for bredt. Det sker fx når skemaet udsendes til virksomheder, som har færre end 5 ansatte. Dette resulterer typisk i, at virksomheden ikke besvarer skemaet.

Spørgeskemaet kan opleves som en stor byrde for virksomhederne, som kan ende med ikke at besvare alle spørgsmål med lige stor nøjagtighed. Usikker hukommelse kan føre til, at spørgsmål bliver besvaret unøjagtigt, lige som teknisk komplicerede spørgsmål kan blive for svære at svare nøjagtigt på. Ved manglende besvarelse korrigeres vægtene for de virksomheder, som har svaret således, at det antages at virksomhederne, der ikke har svaret, ligner de virksomheder, der har svaret.

Den samlede svarprocent var i 2024 på 94 pct.

Stikprøvetrækning så tæt på udsendelsestidspunktet som muligt, vejledning til tekniske spørgsmål på skemaet og et begrænset antal spørgsmål er eksempler på tiltag for at reducere disse usikkerheder.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Statistikkens relevans vurderes at være betydelig idet indholdet i høj grad udvikles i samarbejde med brugere. Statistikken indeholde primært ja-nej spørgsmål, som er forholdsvis nemme at svare på. Dermed styrkes statistikkens kvalitet ved hjælp af mere nøjagtige og pålidelige besvarelserne.

Statistikken har en høj aktualitet, fordi resultaterne udgives ca. måneder efter dataindsamlingens afslutning og fem måneder efter dataindsamlingens start.

Statistikkens tilgængelighed sikres ved at dele metadata, dvs. usikkerhedsberegninger, metodebeskrivelser og den præcise formulering af spørgsmålene. Danmarks Statstik har begrænsede muligheder for at påvirke kvaliteten af besvarelserne, da det ikke er muligt at kontrollere hvor korrekte de enkelte svar er, fx vedr. udvalgte tekniske løsninger, så som kunstig intelligens, er.

For at give en indikation af datakvaliteten, er der udarbejdet usikkerhedsberegninger, se nærmere i under Anden usikkerhed.

Gennemgående er svarprocenten i undersøgelsen høj og omfanget af delvist mangelfulde besvarelser begrænset. Undersøgelsens metode, herunder stikprøvetagning og beregning af vægte vurderes løbende.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Statistikken revideres ikke.