Gå til sidens indhold

Kulturministeriet udbetalte 14,7 mia. kr. i 2023

Kulturministeriets udbetalinger 2023

Kulturministeriet udbetalte 14,7 mia. kr. til kulturelle formål i 2023, svarende til 2.450 kr. pr. indbygger. Niveauet for de samlede udbetalinger har været stigende de seneste år, og er siden 2019 vokset med knap 5 mia. kr. Stigningen i udbetalingerne skyldes først og fremmest voksende udbetalinger vedr. mediestøtte, pga. overflytning af området til finansloven, som følge af afskaffelsen af medielicensen. COVID-19 hjælpepakker til bl.a. musikere, scenekunstnere og museer har også bidraget til stigningen i den pågældende periode.

Kulturministeriets udbetalinger efter kulturemneKilde: www.statistikbanken.dk/kubs01

Flest penge gik til radio og tv, scenekunst og idræt

Radio og tv modtog den største andel af Kulturministeriets udbetalinger - 36 pct. - svarende til ca. 5,3 mia. kr. i 2023. Udbetalingerne var primært finanslovstilskud til finansiering af den public service, som medielicensen tidligere finansierede, samt driftstilskud og refusioner til Danmarks Radio og TV2 målrettet lokal, regional og landsdækkende radio og tv. Som i 2022 gik den næststørste andel af udbetalingerne til scenekunst, der i 2023 modtog 10 pct. af udbetalingerne, svarende til 1,5 mia. kr. Udbetalingerne gik bl.a. til kulturfremmende aktiviteter indenfor scenekunst i form af projektstøtte, teatersamarbejder, samt drift af teatre og uddannelsesinstitutioner, heriblandt Det Kongelige Teater og Kapel og Den Danske Scenekunstskole. Med lidt over 1,1 mia. udbetalte kroner var idræt det kulturområde, der modtog den tredje største andel af de samlede udbetalinger, svarende til knap 8 pct. Udbetalingerne gik bl.a. til drift af de tre danske hovedorganisationer inden for foreningsidrætten - DIF, DGI og Firmaidrætten - og andre formål inden for idrætssegmentet.

Museer, folkeoplysning og højskoler stod tilsammen for 2 mia. kr.

Folkeoplysning og folkehøjskoler samt museer modtog begge 7 pct. af Kulturministeriets udbetalinger i 2023. Udbetalingerne til folkeoplysning og folkehøjskoler gik hovedsageligt til drift af landets højskoler, mens de for museerne bl.a. vedrørte driftsstøtte til Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst og de statsanerkendte museer. Med en samlet udbetaling på knap 900 mio. kr. var musik det sjette største kulturemne. Udbetalingerne til musik omfattede bl.a. landsdelsorkestrene, musikkonservatorierne og projektstøtte inden for musik. Landets biblioteker fik udbetalt knap 800 mio. kr., mens de resterende 21 pct. af udbetalingerne var målrettet øvrige kulturemner, heriblandt film, dagblade og tidsskrifter, fredede bygninger mv.

Kulturministeriets udbetalinger efter kulturemne. 2023Kilde: www.statistikbanken.dk/kubs01

Størstedelen af udbetalingerne til personer var bibliotekspenge

Kulturministeriet udbetalte i alt 330 mio. kr. til personer bosiddende i Danmark i 2023, hvilket svarede til lidt over 2 pct. af de samlede udbetalinger. Kulturemnet litteratur og bøger modtog 68 pct. af de samlede udbetalinger til personlige modtagere, hvilket hovedsageligt var bibliotekspenge til forfattere, oversættere mv. De personlige modtagere inden for musik og billedkunst modtog hhv. 10 og 11 pct., mens 4 og 2 pct. af udbetalingerne gik til kunsthåndværk og scenekunst - bl.a. i form af projektstøtte og legater fra Statens Kunstfond. Ud over de 330 mio. kr. udbetalt til personer i Danmark, blev knap 20 mio. kr. af Kulturministeriets samlede udbetalinger, udbetalt til modtagere uden for de danske grænser - fx kunstnere bosat i udlandet.

4 ud af 5 kroner gik til fonde, foreninger og offentlige institutioner.

Fonde, foreninger og offentlige institutioner modtog tilsammen knap 80 pct. af Kulturministeriets udbetalinger svarende til en samlet udbetaling på 11,6 mia. kr. Udbetalingerne til fonde og foreninger var primært målrettet finansieringen af den tidligere omtalte public service under medielicensen, mens det for de offentlige institutioner bl.a. vedrørte udbetalinger til det Det Kongelige Bibliotek, Det Kongelige Teater og Rigsarkivet. Aktieselskaber og øvrige virksomheder modtog hhv. 5 pct. og 13 pct. af udbetalingerne.

Kulturministeriets udbetalinger efter modtagertyper. 2023Kilde: www.statistikbanken.dk/kubs02b, kubs06 og kubs08

Tyskland modtog flest kulturpenge målrettet internationale formål

Kulturministeriets udbetalinger bliver også fordelt ud på særlige formål, heriblandt internationale formål. Af de samlede udbetalinger til internationale formål på 620 mio. kr. var Tyskland med 520 mio. kr. det sagsland, der modtog den største andel af udbetalingerne, svarende til 84 pct. Sagslandet svarer til det land, hvor udbetalingens støttende aktivitet finder sted. Den høje andel skyldes, at administrationen af støtten til aktiviteter for det danske mindretal syd for grænsen varetages af Kulturministeriet. Det danske mindretal i Sydslesvig modtager statstilskud fra Danmark til driften af en række foreninger og organisationer, som bl.a. varetager kulturelle, pædagogiske, sociale og undervisningsrelaterede opgaver. Udbetalingerne målrettet det danske mindretal i Sydslesvig, er placeret under kulturemnet anden/tværgående kultur som fik udbetalt lidt over 700 mio. kr. af Kulturministeriets samlede udbetalinger.

Kulturministeriets udbetalinger fordeles ud på sagsområde

Når Kulturministeriets udbetalinger fordeles geografisk efter sagsområde, kan det opgøres på to måder for statsinstitutionerne, der bl.a. omfatter Det Kongelige Bibliotek, Rigsarkivet, Filmskolen og Nationalmuseet. Udbetalinger til statsinstitutionerne er typisk målrettet landsdækkende formål, selvom nogle af disse institutioner fysisk ligger i fx Københavnsområdet, Aarhus mv. Opgøres statsinstitutionernes sagsområde som landsdækkende formål udgjorde de landsdækkende midler i alt 10,4 mia. kr. svarende til 71 pct. af de samlede udbetalinger. Hvis statsinstitutionernes sagsområde omvendt opgøres efter deres geografiske beliggenhed, udgør de landsdækkende midler 7,8 mia. kr. svarende til lidt under 53 pct. Det skyldes, at udbetalinger målrettet statsinstitutioner i dette tilfælde geografisk placeres i den region institutionen er beliggende i.

Kulturministeriets udbetalinger efter sagsområde 2023

 

Statsinstitutioner
landsdækkende

Statsinstitutioner
efter beliggenhed

 

mio. kr.

Hele landet

14086

14086

- Landsdækkende

10385

7779

- Region Hovedstaden

1528

3621

- Region Sjælland

289

367

- Region Syddanmark

665

772

- Region Midtjylland

932

1243

- Region Nordjylland

287

305

Udlandet

566

566

Kilde: www.statistikbanken.dk/kubs02b

Nyt fra Danmarks Statistik

8. oktober 2024 - Nr. 292

Hent som PDF
Næste udgivelse: 28. august 2025

Kontakt

Kilder og metode

Tallene bygger på udbetalingsoplysninger fra Kulturministeriet, statsregnskabet og Det Danske Filminstitut kombineret med Danmarks Statistiks registeroplysninger om personer og virksomheder.

Vis hele teksten » « Minimer teksten

Statistik­dokumentation