Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Befolkning og Uddannelse, Personstatistik
Dorthe Larsen
39 17 33 07

dla@dst.dk

Hent som PDF

Befolkningen

Statistikken baseres på befolkningen registreret i Det Centrale Person Register (CPR) og da korrekt registrering i CPR er en forudsætning for at kunne føre et normalt liv i Danmark betragtes registerets generelle kvalitet og pålidelighed som meget høj, men manglende indberetning af ind- og udvandringer betyder, at det offentliggjorte folketal skønnes overvurderet med 10.000 personer eller 0,14 pct.

Samlet præcision

Det Centrale Person Registers (CPR) generelle kvalitet og pålidelighed betragtes som meget høj, da korrekt registrering i CPR er en forudsætning for at kunne føre et normalt liv i Danmark med adgang til egen læge, nem-konto, ansættelse i en virksomhed, oprettelse af egen virksomhed, deltagelse i valg mv. Desuden er kommunerne i henhold til CPR-loven forpligtede til at sikre korrekt registrering i CPR for alle borgere i kommunen. Der er dog også udfordringer. Disse er særligt knyttet til registrering af udvandring fra Danmark. I denne forbindelse er det navnligt udenlandske studerende, der udgør en udfordring, da de ikke altid husker at framelde sig CPR-registeret ved udrejse fra Danmark. Forsinkelse i registreringen af ud- og indvandringer har betydning for opgørelsen af folketallet. Det vurderes, at Folketallet ultimo året er overvurderet med 11.500 udvandrede, der ikke har fået meldt udvandring og undervurderet med 1.500 indvandrere, der ikke har fået meldt indvandring. Samlet giver det en overvurdering af folketallet med 10.000 eller 0,14 pct. En opgørelse viser, at der primo 2008 var registreret ca. 18.000 personer i CPR-registret og som i 2008-2010 ikke havde kontakt til myndigheder i Danmark ud over evt. at modtage pension. Gruppen omfatter fx personer på jordomrejse eller pensionister, som opholder sig i udlandet, som burde have meldt udvandring, og som senere flytter tilbage til Danmark. Men gruppen omfatter også permanent udvandrede personer jf. ovenfor, og personer, som senere registreres som døde.

Desuden er der lidt variation i hvornår statsborgere fra forskellige lande bopælsregistreres ved indvandring i Danmark. Personer, der flytter til Danmark fra et land inden for Norden, eller er statsborger i et EU/EØS-land eller Schweiz, har ret til at opholde sig i Danmark i op til seks måneder uden at blive bopælsregisteret i CPR. De har først pligt til at tilmelde sig, når de finder ud af, at opholdet kommer til at vare mere end seks måneder. Alle andre har pligt til at lade sig bopælsregistrere ved ophold på over tre måneder. Ved udvandring skal personer, som har til hensigt at flytte til udlandet i mindst 6 måneder, melde det til folkeregisteret, så de bliver afregistrerede. Særligt for personer der udvandrer til Sverige og Finland gælder at opholdet skal være mere end 12 måneder. Kun afregistrerede personer indgår i tallet for udvandring.

Det antages, ved opgørelsen af antal samboende par, at to personer af hvert sit køn som bor sammen og har en aldersforskel på mindre end 15 år er et par. Det er ikke undersøgt, hvor mange af disse samboende, der reelt er par, men nogen vil formentlig blot være fx to studerende af hvert køn, som deler en lejlighed. Antallet af samboende par med hver sit køn kan derfor være overvurderet, om end der også kan være par, som ikke tælles med på grund af en større aldersforskel end de 15 år.

To personer af samme køn kan ikke tælles som et samboende par (på grund af definitionen). Det vil sige, at antallet af par med samme køn er undervurderet.

Antallet af vielser/skilsmisser med par af samme køn kan være undervurderet, mens antallet af vielser/skilsmisser med par af forskelligt køn kan være overvurderet. Det gælder udelukkende for vielser og skilsmisser, hvor den ene part ikke har haft bopæl i Danmark.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Der foretages løbende korrektioner og annullationer af registreringer i CPR. Langt de fleste rettelser, korrektioner såvel som annullationer rettes umiddelbart efter, at en fejl er observeret i CPR, og er derfor ikke en udfordring for statistikken, der først udgives 30 dage efter skæringsdatoen. Statistikken baserer sig på registreringsdatoen i Danmarks Statistiks befolkningsregister for henholdsvis ind- og udvandring frem for den dato hændelsen er sket. Især i forbindelse med udvandringer kan der være relativt store forsinkelser i registreringerne i CPR- registeret. Det betyder, at enkelte personers vandringer kan indgå i opgørelsen i et senere år, end vandringen egentlig har fundet sted. I 2020 er 98 pct. af indvandringerne indberettet tidligt nok til CPR til at vandringerne indgår det rette år, mens det gælder 79 pct. af udvandringerne, jf. www.statistikbanken.dk/bev107. I løbet af de seneste år har denne procent for indvandringernes vedkommende været status quo og for udvandringernes vedkommende været faldende. Der mangler dødsårsag for ca. 1 pct. af dødsfaldene, og der mangler forældrehenvisninger især for personer født før 1950. Middellevetiden fordelt på kommuneniveau er beregnet for begrænsede populationer i de enkelte kommuner. Det medfører, at dødshyppighederne, der anvendes til at beregne middellevetiden, bliver mere følsomme overfor tilfældige udsving. Særligt for små kommuner kan det medføre udsving i middellevetiden, idet andelen af døde i kommunepopulation kan variere tilfældigt fra år til år.

Der er visse udfordringer med ukorrekte adresser, hvilket særligt har betydning for opgørelsen af familier og husstande. En usikkerhedskilde er personer uden fast bopæl. De er registreret under nogle særlige kommuneadresser, der har fiktiv karakter og administreres af de lokale folkeregistre. De er reserveret personer, der af en eller anden grund ikke kan registreres på en bopæl. De omfatter fx hjemløse, søfolk, udsendte diplomater og visse andre udsendte. Læs mere om kvaliteten af adresseregistreringerne i Vives undersøgelse heraf.

En anden usikkerhedskilde vedrørende husstande er fælleshusstande (fx plejehjem), hvor beboerne i nogle tilfælde registreres under individuelle adresser og i andre tilfælde med en fælles adresse. I vielser og skilsmisser, hvor den ene part er uoplyst, fordi vedkommende ikke har haft bopæl i Danmark, er det ikke muligt at afgøre den ukendte persons køn, hvilket giver anledning til usikkerhed om fordelingen af vielser/skilsmisser efter hvorvidt det er af par med samme eller forskelligt køn.

Det antages, ved opgørelsen af antal samboende par, at to personer af hvert sit køn som bor sammen og har en aldersforskel på mindre end 15 år er et par. Det er ikke undersøgt, hvor mange af disse samboende, der reelt er par, men nogen vil formentlig blot være fx to studerende af hvert køn, som deler en lejlighed. Omvendt inkluderes ikke par af samme køn (med mindre de har barn sammen, og bliver samlevende eller de er gift).

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Statistikken baseres på befolkningen registreret i Det Centrale Person Register (CPR). Oplysningerne i CPR betragtes generelt som pålidelige og i de fleste tilfælde hurtigt opdaterede, jf. fx en rapport fra Økonomi og Indenrigsministeriet i 2017 om datakvaliteten i CPR og rapport fra VIVE i 2020 om kvaliteten af CPR's bopælsregistrering. En udfordring ved udelukkende at bruge CPR som kilde, er at personer som flytter til Danmark med hensigt om at blive i landet i mindre end 3 måneder først indgår i CPR, hvis de senere finder ud af, at de vil blive i Danmark i længere tid. Samtidig er der nogen, som ikke får meldt, at de flytter ud af landet, det gælder fx udenlandske studerende. Hvis man særligt ønsker, at sige noget om disse grupper er præcisionen derfor lavere end for det samlede befolkningstal. En anden udfordring er, at oplysningerne i befolkningsopgørelsen er begrænset til de oplysninger, der findes i CPR. Det betyder, at man ikke umiddelbart kan få oplysninger om fx kønsopfattelse, ligesom opgørelsen af familier sker under en række antagelser med indbygget usikkerhed i stedet for at det er personernes egne oplysninger. En alternativ kilde til opgøre befolkningen er egentlige surveys, men for det samlede befolkningstal ville det give et både dyrere, mere tidskrævende og formentlig mere upræcist resultat. Der kommer få rettelser til CPR-registret senere end de 30 dage efter et kvartals afslutning. Det er valgt ikke at revidere data bagud i tid, da ændringerne er minimale at det for alle praktiske hensyn er ligegyldigt.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Tallene for døde som publiceres ugentlig vil kunne revideres. Årsstatistikken revideres ikke, men årsstatistikken er opgjort på et senere tidspunkt i forhold til referencetidspunktet end 1., 2. og 3. kvartal, således at sent indkomne registreringer kan komme med.