Danmarks Statistik er den centrale statistiske myndighed i Danmark. Omkostningerne for at have denne myndighedsforpligtigelse dækkes af Finansloven.
Data, som Danmarks Statistik indsamler og opbevarer, kan også bruges til videnskabelige og statistiske undersøgelser under Danmarks Statistiks Forskerordning. Adgang til data gives kun til autoriserede forsknings- og analysemiljøer, og vi tager betaling for at gøre data tilgængelige for undersøgelserne.
Det overordnede princip er, at prisen kun skal dække den omkostning, der er forbundet med at udføre en enkelt opgave. Prisen skal desuden bidrage til at dække omkostninger forbundet med administration af dataadgange, med at oparbejde data til specialkørsler, med at udvikle vores service til kunderne, samt til at sikre en vedvarende høj datasikkerhed og datafortrolighed.
Danmarks Statistiks prissætning er underlagt reglerne for indtægtsdækket virksomhed i staten og kontrolleres af Rigsrevisionen. Der skal være balance mellem indtægter og omkostninger, og indtægterne for serviceopgaver må ikke anvendes til at finansiere myndighedsforpligtigelsen. Den økonomiske balance overvåges løbende.
Et af Forskningsservices mål er, at yde en god og ensartet service af høj kvalitet til alle brugere af Forskerordningen. Standardisering af priserne er et led i dette mål, og skal sikre ensartede priser på sammenlignelige produkter. Samtidig skal alle omkostninger for opgaverne overordnet dækkes. Nedenfor følger mere orientering om standardiseringen og om betydningen for typiske serviceydelser til brugere af Forskerordningen.
I Danmarks Statistiks Forskningsservice tilbyder vi to typer prisaftaler:
Fastprisaftaler, indgås for alle opgaver, der omfatter standardiseret datagrundlag fra Danmarks statistik. Prisen er fast og bygger på en gennemsnitsbetragtning af en given opgave.
Rammeaftaler, indgås for alle opgaver, der omfatter ukendt datagrundlag, som falder udenfor Forskningsservices standardprodukter. Prisen er variabel og afregnes efter den konkrete tid, der bruges på en given opgave.
Et pristilbud gælder i 30 dage fra og med dagen, hvor tilbuddet modtages. Herefter skal tilbuddet genberegnes til den gældende timetakst.
Overordnet servicerer Forskningsservice kunder, der ønsker at bruge Forskerordningen mod betaling. Overvejer en kunde at starte et projekt kan vi indledningsvist svare på afklarende spørgsmål i op til en time. Frafalder kunden projektet efter de indledende undersøgelser, kan dette kun ske gratis, hvis der maksimalt er brugt én times service i Forskningsservice. Er der brugt mere end en time, skal kunden betale for det faktiske tidsforbrug, der er brugt frem til opgaven er frafaldet.
For at sikre et godt vurderingsgrundlag til godkendelse af projekter til Forskerordningen, skal Forskningsservice have en grundig dokumentation for hvilke data, der ligger eller skal ligge på hvert projekt. Det sammen gælder for undersøgelsens formål og population. Dette medfører, at alle ændringer til et eksisterende projekt skal beskrives i projektindstillingen og/eller i variabeldokumentationen, og at dette skal til fornyet godkendelse i Forskningsservice. Opdateringer af en godkendt population og godkendte variabler med nyere data i et eksisterende projekt er eneste undtagelse, som ikke kræver fornyet godkendelse.
Selv mindre ændringer i projekters population og data kræver således en række processer fra dialog med kunden, en grundig gennemgang af projektet og dets variabeldokumentation til fornyet godkendelse af projektet. Derfor kan også dette kun ske mod betaling. Vi har standardiseret beregningen af priser for godkendelsesprocessen af projekter, og opfordrer derfor til, at det fagligt nøje vurderes hvornår, og hvor ofte, der skal søges godkendelse af projektændringer, så vi derved mindsker antallet af mange løbende og meget små ændringer.
Vi har standardiseret beregningen af priser for populationsdannelse, og for registerudtræk fra Danmarks Statistik, så vi nu tilbyder ensartede priser for sammenlignelige produkter.
Vi har ligeledes standardiseret, hvordan vi beregner priser for ukendte data, så alle omkostninger for opgaver, der afregnes efter tidsforbrug bliver dækket i den enkelte opgave.
Den generelle timepris i 2021 er kr. 2.168 ex. moms.
For offentlige kunder gives et særligt bidrag til timeprisen via Danish e-infrastructure Cooperation (DeiC), så her er timeprisen i 2021 kr. 1.735 ex. moms.
Den samlede pris for en serviceopgave afhænger af indhold og omfang af den konkrete opgave. Dertil kommer betaling for diskleje, for den plads projektet optager på Danmarks Statistiks servere.