Gå til sidens indhold

Handicapkompenserende indsatser til børn og unge

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Jane Christensen
20 58 42 40

jnc@dst.dk

Hent statistikdokumentation som pdf

Handicapkompenserende indsatser til børn og unge 2023

Formålet med statistikken Handicapkompenserende indsatser til børn og unge er at belyse omfanget af indsatser, som landets 98 kommuner bevilger til børn og unge i alderen 0-17 år med nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne. Statistikken anvendes bl.a. til politikforberedelse, i den offentlige debat og til forskning. Statistikken er udarbejdet første gang i 2022, og indeholder indsatser bevilget i perioden fra 1. januar 2022 og frem i henhold til paragraffer i lov om social service (herefter serviceloven). Statistikken erstatter de summariske oplysninger om handicapkompenserende indsatser givet til børn og unge, som tidligere blev indberettet i forbindelse med statistikken om sociale ressourcer.

Indhold

Statistikken er en årlig opgørelse af handicapkompenserende indsatser, der gives til børn og unge med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne i henhold til udvalgte paragraffer i serviceloven. Statistikken indeholder oplysninger om antal indsatser og antal af modtagere. Data vises fordelt på alder, køn og type af indsats. Data vises på landsdele og kommuneniveau. Statistikken formidles i Statistikbanken og Nyt fra Danmarks Statistik.

Læs mere om indhold

Statistisk behandling

Data til denne statistik indsamles løbende fra landets 98 kommuners fagsystemer, eller via indtastning i Danmarks Statistiks webindberetningsløsning, IDEP, som kan tilgås gennem Virk.dk eller Danmarks Statistiks oplysningsside. Eksisterende oplysninger opdateres med det, som er indberettet i løbet af året. Herefter sammenkædes kommunernes indberetninger med indsatser, der allerede er i registeret. For hvert barn og ung opdateres eksisterende sager med det, der er blevet indberettet i løbet af året. Data samles i et forløbsregister, der indeholder alle personer, som i løbet af de første 17 leveår, har modtaget en eller flere handicapkompenserende indsatser efter serviceloven. Data valideres og rettes evt. af kommunerne og efterfølgende godkender kommunerne data som retvisende udtryk for indsatser det pågældende år. Efter denne proces, aggregeres de indberettede oplysninger og suppleres med data fra Danmarks Statistiks befolkningsregister.

Læs mere om statistisk behandling

Relevans

Statistikken er relevant for forskere, journalister, sociale myndigheder (herunder ministerier og kommunerne selv) samt andre som interesserer sig for handicapkompenserende indsatser givet til børn og unge.

Læs mere om relevans

Præcision og pålidelighed

Handicapkompenserende indsatser til børn og unge bevilliges i forskellige forvaltninger i kommunerne. Der er forskelle i forvaltningernes fagsystemer, som betyder at der ikke registreres helt ensartet og systematisk i kommunerne. Der er forskelle på kommunernes tilbud og sagsbehandling, hvilket betyder, at samme fænomen kan behandles efter forskellige paragrafer. Omfanget af dette kendes ikke.

Læs mere om præcision og pålidelighed

Aktualitet og punktlighed

Statistikken offentliggøres senest 6 måneder efter referenceperiodens afslutning. Statistikken offentliggøres uden forsinkelser i forhold til den planlagte udgivelsestid.

Læs mere om aktualitet og punktlighed

Sammenlignelighed

Statistikken kan bedst sammenlignes med de data om handicapkompenserende indsatser, som tidligere blev indberettet til Den Sociale Ressourceopgørelse. Data kan ikke umiddelbart sammenlignes direkte med international statistik.

Læs mere om sammenlignelighed

Tilgængelighed

Statistikken udgives i Nyt fra Danmarks Statistik.

I Statistikbanken offentliggøres tallene under emnet Handicapområdet. Se mere på statistikkens emneside.

Det er muligt at købe skræddersyede løsninger om handicapkompenserende indsatser givet til børn og unge hos DST Consulting eller få adgang til mikrodata gennem Danmarks Statistiks forskerordning.

Læs mere om tilgængelighed