Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Privatøkonomi og velfærd, Personstatistik.
Birgitte Lundstrøm
39 17 34 01

bls@dst.dk

Hent som PDF

Personale i omsorg og pleje (Afsluttet)

Tallene er behæftet med en vis usikkerhed. Dette skyldes primært usikkerhed ved placering af institutioner og ansatte på hovedkontonumre samt tildeling af arbejdsfunktionskoder til de ansatte. Der kan derfor forekomme udsving i antal fuldtidsansatte på landsplan og for den enkelte kommune fra år til år. Dette er tilfældet både på overordnet niveau samt ved opgørelser på kontonumre og arbejdsfunktioner.

Samlet præcision

Der er generelt knyttet en vis usikkerhed til tallene og udvikling mellem år skal tolkes med forsigtighed. Der er en vis usikkerhed ved placeringen af institutioner og ansatte på kontonumre, da kontoplanen ikke altid benyttes ensartet inden for og mellem kommuner og regioner. Det sker, at ansatte flyttes mellem kontonumre fra det ene år til det andet selv om arbejdsstedet ikke er ændret.

De ansattes arbejdsfunktionskode vil endvidere være behæftet med en vis usikkerhed, da kommunerne og regionerne ikke benytter de tildelte DISCO-koder i deres administration. DISCO-koderne er endvidere i en del tilfælde tildelt de ansatte ud fra nøgler mellem lønklasser og DISCO-nomenklaturen. I nogle tilfælde vil de ansatte derfor kun have en DISCO-kode på overordnet niveau.

Der indgår kun ansatte på institutioner, som anvender de kommunale lønbureauer (KMD og SD). Hvis institutioner overgår til et andet lønsystem end KMD eller SD eller institutioner overgår til at anvende KMD eller SD vil det give en udvikling i antal fuldtidsansatte, som ikke nødvendigvis afspejler den reelle udvikling.

En ændring i antal ansatte på kontonumre eller DISCO-koder over år kan skyldes, at kommunerne har flyttet personer mellem kontonumre eller ændret DISCO-koderne. Det betyder, at en udviklingen ikke nødvendigvis er reel, men afspejler en ændret brug af kontoplanen eller ændringer i DISCO-koderne. Ved beregning af antal fuldtidsansatte nedskrives antal fuldtidsansatte til en, hvis summen af den ansattes arbejdstimer overstiger en fuldtidsansat.

Stikprøveusikkerhed

Ikke relevant for denne statistik.

Anden usikkerhed

Statistikken er baseret på de månedlige indberetninger til den kommunale lønstatistik og er opgjort ud fra februar måneds lønindberetning. Data leveres fra de kommunale lønbureauer. Institutioner, som anvender andre lønbureauer vil ikke indgå i statistikken. Et skift mellem lønbureauer kan medføre en udvikling i antal fuldtidsansatte, som ikke afspejler den reelle udvikling. Dækningsfejl kan endvidere forekomme, hvis kommunerne fejlplacerer ansatte under hovedkontonumre, der ikke reelt afspejler deres arbejdsområde. Det betyder, at ansatte fejlagtigt kan indgå i statistikken samt at ansatte, som burde indgå, mangler i statistikken.

Der vil være en vis usikkerhed ved de ansattes arbejdsfunktionskoder. En del af de ansattes arbejdsfunktionskoder bliver tildelt via nøgler mellem lønklasser og DISCO-koder. I nogle tilfælde er det ikke muligt at identificere en sekscifret DISCO-kode (det mest detaljerede niveau) ud fra lønklassen. Den ansatte vil i stedet få tildelt en DISCO-kode på det niveau, som er muligt, hvilket kan være på kun etcifret niveau. Kommunerne har i højere grad fået adgang til selv at tildele DISCO-koder til de ansatte. Dette kan forbedre kvaliteten af DISCO-koderne, men kan også i nogle tilfælde medføre fejl i DISCO-koderne, hvis kommunerne fejltolker DISCO-nomenklaturen. Kommunerne og regionerne anvender ikke selv DISCO-koderne i deres administration, men registreres kun til statistisk brug. Kommunernes øgede adgang til selv at tildele DISCO-koder kan under alle omstændigheder give skift i de ansattes DISCO-koder over tid.

Antal fuldtidsansatte reduceres til en fuldtidsansat, hvis en ansats samlede arbejdstimer overstiger en fuldtidsansat.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Statistikken er baseret på februars måneds indberetning til den kommunale lønstatistik. Der er generelt en vis usikkerhed knyttet til tallene og udvikling mellem år skal tolkes med forsigtighed. Dette skyldes bl.a. usikkerhed ved placering af institutioner og ansatte på hovedkontonumre. Dette kan forekomme, hvis kommunerne fejlplacerer ansatte under hovedkontonumre, der ikke reelt afspejler deres arbejdsområde. Dette kan betyde, at ansatte fejlagtigt kan indgår i statistikken samt at ansatte, som burde indgå vil mangle i statistikken. Derudover kan en udvikling i antal fuldtidsansatte inden for et hovedkontonummer afspejle, at nogle ansatte er flyttet mellem kontonumre, som ikke nødvendig vis afspejler en reel udvikling.

Endvidere kan der være en vis usikkerhed forbundet med tildelingen af arbejdsfunktionskoder til de ansatte. Nogle ansattes arbejdsfunktionskoder tildeles via nøgler mellem lønklasser og DISCO-koder, og i nogle tilfælde er det kun muligt at identificere en DISCO-kode på overordnet niveau. Kommunerne har i højere grad fået adgang til selv at tildele DISCO-koder til de ansatte. Dette kan betyde en forbedring af kvaliteten af DISCO-koderne, men kan også i nogle tilfælde medføre fejl, hvis kommunerne fejltolker DISCO-nomenklaturen.

Disse kilder til usikkerhed kan betyde, at der kan forekomme udsving i antal fuldtidsansatte på landplan og for den enkelte kommune fra år til år, både på overordnet niveau samt ved opgørelser på kontonumre og arbejdsfunktioner. Disse udsving afspejler ikke nødvendigvis en reel udvikling i antal fuldtidsansatte men kan skyldes, at kommunerne fra det ene år til det andet har flyttet personer mellem kontonumre eller har rettet de ansattes DISCO-koder. Statistikken er revideret i 2016. Revisionerne har været så store, at tal for 2016 og frem ikke kan sammenlignes med tidligere offentliggjort tal.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Der offentliggøres kun endelige tal.