Gå til sidens indhold

Sammenlignelighed

Kontaktinfo

Privatøkonomi og velfærd, Personstatistik.
Birgitte Lundstrøm
39 17 34 01

bls@dst.dk

Hent som PDF

Personale i omsorg og pleje (Afsluttet)

Statistikken er udarbejdet siden 2008, men er revideret i 2016. Revisionerne har været så store, at tal for 2016 og frem ikke kan sammenlignes med tidligere offentliggjort tal. Endvidere er kommunernes og regionernes autoriserede kontoplan revideret i 2018. Data for 2018 for nogle hovedkonti kan derfor ikke sammenlignes med foregående år. Der kan findes lignende statistik i andre lande. Kilder, afgrænsning af populationer og opgørelsesmetoder vil dog ikke være sammenlignelig med den danske opgørelse af Personale i omsorg og pleje.

International sammenlignelighed

Der kan findes lignende statistik i andre lande. Kilder, afgrænsning af populationer og opgørelsesmetoder vil dog ikke være sammenlignelig med den danske opgørelse af Personale i omsorg og pleje.

Sammenlignelighed over tid

Generelt skal sammenligninger over tid tages med forbehold, som det fremgår af 5.6. Kvalitetsvurdering.

Statistikken er udarbejdet siden 2008, men er revideret i 2016. Revisionerne har været så store, at tal for 2016 og frem ikke kan sammenlignes med tidligere offentliggjort tal. I forhold til den tidligere tidsserie er afgrænsningen af, hvilke institutioner og ansatte, der indgår i statistikken, gennemgået og revideret. Samtidig er opdelingen på DISCO-grupper ændret, så den følger opdelingen i DISCO-nomenklaturen DISCO-08. På overordnet DISCO-niveau er samtlige ansatte på de udvalgte kontonumre medtaget i statistikken uanset arbejdsfunktion, hvor det tidligere kun var ansatte med udvalgte DISCO-koder.

I 2018 er der sket en revision af kommunernes og regionernes kontoplan, som netop vedrører de kontonumre, som indgår i statistikken. Revisionen af kontoplanen betyder, at områder er blevet splittet op eller flyttet til andre kontonumre. Det er ikke muligt at danne grupperinger af kontonumre, som er fuldstændigt sammenlignelige med de tidligere offentliggjorte grupperinger. Dette medfører et databrud for nogle af grupperingerne på kontonumre.

DISCO-koderne bruges ikke umiddelbart i kommune og regionernes administration. Indenfor og mellem kommuner og regioner benyttes kontoplanen ikke fuldkomment stringent. De to forhold tilsammen betyder, at der kan være en vis usikkerhed i tallene, og at udviklingen mellem årene skal tolkes med forsigtighed. En ændring i antal ansatte på kontonumre eller DISCO-koder over år kan skyldes, at kommunerne har flyttet personer mellem kontonumre eller ændret DISCO-koderne. Det betyder, at en udviklingen ikke nødvendigvis er reel, men afspejler en ændret brug af kontoplanen eller ændringer i DISCO-koderne.

Tidsserien fra 2008 til 2015 er sammenlignelig over tid. Dog er der databrud mellem 2010 og 2011 for variablen arbejdsfunktion. Dette skyldes en revision af fagklassifikationen, hvor den tidligere DISCO-løn blev afløst af DISCO-08.

Sammenhæng med anden statistik

Kommunernes og regionernes løndata kontor (KRL) udarbejder en statistik, som er baseret på samme datagrundlag. Danmarks Statistik medtager dog institutioner og ansatte, som ikke indgår i KRL's statistik. Fx indgår handicaphjælpere ikke i KRL's statistikker, fordi kommunerne ikke er direkte arbejdsgivere for handicaphjælperne, selvom de udbetaler løn til dem. Endvidere frasorterer KRL institutioner, som ikke har en driftsaftale med kommunerne. Desuden kan fejlsøgningen foretaget af Danmarks Statistik betyde yderligere afvigelser. Danmarks statistik udarbejder endvidere en lønstatistik baseret på samme datagrundlag. Fejlsøgning og afgrænsning af data er dog forskellig i de to statistikker, og resultater kan derfor ikke umiddelbart sammenlignes.

Intern konsistens

Statistikken er baseret på én samlet kilde. Kommunernes og regionernes kontoplan anvendes ikke altid konsistent inden for og mellem kommuner og regioner.