Gå til sidens indhold

Præcision og pålidelighed

Kontaktinfo

Social og Sundhed, Personstatistik
Marko Malic
51 70 56 95

MMC@dst.dk

Hent som PDF

Underretninger om udsatte børn og unge

Bortfald og målefejl medfører kun en minimal bias.

Kommunerne godkender tallene, og den samlede usikkerhed vurderes som lav.

Tallene i Statistikbanken bliver genudgivet med opdateringer op til to år tilbage i tiden. Genudgivelserne består primært af mindre rettelser som følge af bortfald og målefejl og ændrer ikke det overordnede billede i statistikken.

Samlet præcision

Statistikken anses for at være et pålidelig og præcis, da kommunerne selv indberetter og bekræfter de samlede tal. Danmarks Statistik bidrager desuden med kontrol af eventuelle dubletter og andre fejl, som kommunerne kan have overset.

Ved udgivelsen kan der forekomme mindre bortfalds- og målefejl i enkelte kommuners indberetninger. Kendte fejl bliver dog som regel rettet i forbindelse med genudgivelser og opfølgning på validering. Ved hver genudgivelse af tidligere års data ligger fejlprocenten typisk under 1 pct.

Hver kommune bliver bedt om årligt at evaluere og godkende det samlede antal underretninger for at sikre datakvaliteten før udgivelsen. Læsø Kommune indberetter og valideres via Frederikshavn Kommune.

Godkendelsesstatus:

For årene 2024, 2023, 2022, 2021, 2020 og 2019 har alle 98 kommuner godkendt underretningsopgørelserne. For 2018 har 94 kommuner godkendt. Aalborg, Gribskov, Horsens og Sønderborg har ikke godkendt. Antallet af underretninger er underestimeret i Gribskov og Sønderborg. For 2017 har 97 kommuner godkendt. Aalborg har ikke godkendt på grund af it-tekniske udfordringer.

Bemærkninger vedr. ændringer i indberetningskategorier 2024

I januar 2024 er en underretterkategori udfaset og to nye underretterkategorier er blevet introduceret:

Udfaset: - Underrettertype nr. 7: Familie eller bekendtskabskreds

Introduceret: - Underrettertype nr. 12: Barnet eller den unge selv - Underrettertype nr. 13: Familie eller bekendtskabskreds

Stikprøveusikkerhed

Stikprøveusikkerheden er nul, da der er tale om en totaltælling.

Anden usikkerhed

Før 2017 har underretninger mellem kommuner medført visse gentagelser.

Det relativt høje antal underretninger medfører en mindre risiko for at overse fejlindberetninger i enkelte sager. Valideringsprocessen skal sikre overensstemmelse i de samlede tal, mens der kan forekomme usikkerhed i fordelingen mellem underretningskategorier.

Det store antal kategorier for underretningsårsager kan føre til både underestimering af antal angivne årsager samt lokal variation i fortolkningen, hvilket kan svække datamaterialets sammenlignelighed.

Bemærkninger for 2024

Tønder Kommune har i 2024 indberettet cirka 500 underretninger om udlændinge, som tidligere ikke indgik i kommunens praksis. Disse sager er fordelt over perioden 2015–2022. For nogle af sagerne kunne årsagen til underretningen ikke fastslås på grund af manglende registrering. Tønder Kommune har derfor i samarbejde med Social- og Boligministeriet fået dispensation til at registrere disse underretninger med årsagen: "Anden bekymrende adfærd hos barnet eller den unge, fx udadreagerende adfærd."

Næstved Kommunes data er underestimeret med ca. 100 underretninger. Nyborg Kommunes data er underestimeret med ca. 60 underretninger. Greve Kommunes data er overestimeret med ca. 50 underretninger.

Årsager til forskydningerne omfatter blandt andet ressourcemæssige udfordringer i kommunerne og manglende erfaring hos nye kontaktpersoner med at trække data korrekt fra fagsystemerne. For disse tre kommuner er forskellen ca. 3 pct. af kommunernes totaler. Derudover er forskellene ikke kendetegnet ved enkelte typer eller grupper af observationer, men snarere spredt ud over samtlige observationer i data.

Derfor anses forskellene ikke til at have væsentlig betydning for den samlede datakvalitet for disse kommuner.

I 2024 har Sønderborg Kommune oplevet udfordringer i forbindelse med skift af fagsystem. Disse udfordringer har medført, at kommunens indberetninger er underestimerede. Det præcise omfang af underestimeringen er ikke oplyst. Sammenlignet med det gennemsnitlige niveau for kommunens indberetninger i de seneste fem år vurderes niveauet for antallet af underretninger i Sønderborg Kommune i 2024 at være 9 pct. lavere end gennemsnittet.

Kvalitetsstyring

Danmarks Statistik følger anbefalinger vedrørende organisering og styring af kvalitet, der er givet i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF). Læs mere om disse på Adfærdskodeks for europæiske statistikker. Der er etableret en arbejdsgruppe for kvalitet og en central kvalitetssikringsfunktion, der løbende gennemfører tjek af produkter og processer.

Kvalitetssikring

Danmarks Statistik følger principperne i Adfærdskodeks for europæiske statistikker (Code of Practice, CoP) og bruger den tilhørende implementeringsmodel Quality Assurance Framework (QAF) ved implementeringen af disse principper. Dette indebærer løbende decentrale og centrale tjek af produkter og processer på baggrund af dokumentation, der følger internationale standarder. Den centrale kvalitetssikringsfunktion rapporterer til arbejdsgruppen for Kvalitet. Rapporteringen indeholder blandt andet forslag til forbedringer, som vurderes, besluttes og implementeres.

Kvalitetsvurdering

Underretningsstatistikken er nøjagtig og pålidelig i og med, at der er tale om en totaltælling samtidigt med, at den samlede usikkerhed vurderes som lav. Kvaliteten sikres bl.a. gennem den årlige valideringsproces med kommunerne, men giver også anledning til mindre udsving, når der ved genudgivelse af tidligere års ikke-godkendte data er blevet rettet op på problemer med datakvaliteten. Det gælder særligt for kommuner, der ikke lykkedes med indberetning til udgivelse, som får indberettet korrekt til efterfølgende udgivelse. Samlet set er der dog tale om små udsving på under 1 pct., hvorfor statistikken er nøjagtig pålidelig.

Den gradvise forbedring af datakvaliteten medfører, at sammenligninger mellem de tidligste og de seneste år er mindre retvisende end sammenligning mellem to på hinanden følgende år. Den forbedrede datakvalitet kommer i særdeleshed pga. en løbende forbedret praksis og fejltjek mellem kommuner og Danmarks Statistik. Overordnet set er statistikken sammenlignelig over tid, når der tages højde for saneringen i 2017, som også dækker over data tilbage til 2015.

Revisionspolitik

Danmarks Statistik foretager revisioner i offentliggjorte tal i overensstemmelse med Danmarks Statistiks revisionspolitik. De fælles procedurer og principper i revisionspolitikken er for nogle statistikker suppleret med en specifik revisionspraksis.

Praksis for revisioner

Ved hver offentliggørelse revideres tallene for de to foregående år. Det betyder, at fx i 2025 offentliggøres nye data for tællingsåret 2024 sammen med opdaterede tal for 2023 og 2022. Revisionerne omfatter primært af mindre rettelser af bortfald og målefejl. Størrelsen af revisioner er ikke beregnet som et præcist gennemsnit, men de seneste år har de højst omfattet 200-300 underretninger på landsplan. Det svarer til en meget lille andel af det samlede antal. Data anses som udgangspunkt for endelige tre år efter offentliggørelse.